242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Corporate Law / Question
Corporate Law India · Just now · 645 views

Are municipal taxes on my shop in Purnia deductible from GST?

CH Asked by Charu Singhal from India

Quick Answer

Municipal taxes on your shop in Purnia are not deductible from GST as per the current provisions of the Goods and Services Tax Act, 2017. Under the GST framework, the input tax credit (ITC) can only be claimed on taxes that are directly related to the supply of goods or services.

Detailed Legal Analysis

Municipal taxes on your shop in Purnia are not deductible from GST as per the current provisions of the Goods and Services Tax Act, 2017.

Under the GST framework, the input tax credit (ITC) can only be claimed on taxes that are directly related to the supply of goods or services. The following points clarify this in the context of municipal taxes:

  • Definition of Input Tax Credit: According to Section 2(63) of the CGST Act, 2017, input tax means the Central Goods and Services Tax, State Goods and Services Tax, Union Territory Goods and Services Tax, and Integrated Goods and Services Tax charged on the supply of goods or services.
  • Municipal Taxes: Municipal taxes such as property tax, trade license fees, and other local levies are not classified as GST. Therefore, they do not qualify for input tax credit under Section 16 of the CGST Act, 2017.
  • Applicability of GST: GST is applicable only on the supply of goods and services, as defined in Section 7 of the CGST Act. Municipal taxes are levied for local governance and public services and do not fall under the category of supplies as per GST law.
  • Exclusions from Input Tax Credit: Section 17(5) of the CGST Act explicitly lists the exclusions where input tax credit cannot be claimed, including taxes paid on personal expenses, and taxes not paid for the purpose of business, which encompasses municipal taxes.

In conclusion, while municipal taxes are a necessary expense for operating a shop, they do not provide any benefit under the GST framework. Businesses must account for these costs separately and cannot offset them against their GST liabilities. It is advisable to stay updated on tax regulations and consult with a tax professional for specific circumstances or changes in legislation that might affect taxation and deductions.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: