242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Civil Law / Question
Civil Law India · Just now · 316 views

Can I hold a manufacturer liable for an unsafe product I bought in Noida?

DE Asked by Deepak Singh from India

Quick Answer

Yes, you can hold a manufacturer liable for an unsafe product you purchased in Noida under the Consumer Protection Act, 2019. What the law says The Consumer Protection Act, 2019 governs the rights of consumers in India and provides a framework for holding manufacturers accountable for defective or unsafe products.

Detailed Legal Analysis

Yes, you can hold a manufacturer liable for an unsafe product you purchased in Noida under the Consumer Protection Act, 2019.

What the law says

The Consumer Protection Act, 2019 governs the rights of consumers in India and provides a framework for holding manufacturers accountable for defective or unsafe products. Under Section 2(34) of the Act, a product is considered unsafe if it is hazardous to life and property when used as intended. If a product causes injury or damage due to its unsafe nature, the manufacturer can be held liable for the harm caused.

Who can file or apply

Any consumer who has purchased an unsafe product can file a complaint. According to Section 2(7) of the Consumer Protection Act, a consumer is defined as any person who buys goods or avails services for a consideration. This includes:

  • Individuals who purchased the product directly.
  • Legal heirs of a deceased consumer.
  • Any person who has been affected by the unsafe product, even if they did not purchase it directly.

Documents required

To file a complaint against a manufacturer for an unsafe product, you will need the following documents:

  • Proof of purchase (invoice or receipt).
  • Photographs of the product.
  • Medical reports (if applicable) indicating injury or harm caused.
  • Any correspondence with the manufacturer regarding the issue.
  • Consumer complaint form (available at consumer forums or online).

Procedure and timeline

The procedure for filing a complaint under the Consumer Protection Act is as follows:

  1. Gather all necessary documents and evidence related to the unsafe product.
  2. Draft a complaint detailing the nature of the defect, the harm caused, and the relief sought.
  3. File the complaint with the appropriate Consumer Disputes Redressal Forum. The forum's jurisdiction is determined by the value of the goods or services involved:
    • District Forum for claims up to ₹1 crore.
    • State Commission for claims between ₹1 crore and ₹10 crores.
    • National Commission for claims exceeding ₹10 crores.
  4. Pay the requisite filing fee, which varies based on the forum.
  5. Attend the hearings as scheduled by the forum.

The timeline for resolution can vary, but the Act encourages the forums to resolve matters within a period of 3 to 5 months from the date of filing the complaint.

What to do next

After filing your complaint, you should:

  • Monitor the progress of your case through the forum's official website or by contacting the forum directly.
  • Be prepared to present your case during hearings, including providing any additional evidence if required.
  • If the decision is in your favor, ensure that you follow up on the enforcement of the order.
  • If you are dissatisfied with the decision, you have the right to appeal to the higher forum within the stipulated time frame, which is generally 30 days from the date of the order.

By understanding your rights under the Consumer Protection Act, 2019, you can effectively seek redress for any harm caused by unsafe products.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 2

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 31, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: