242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Civil Law / Question
Civil Law India · Just now · 663 views

Can I hold a manufacturer liable for an unsafe product I bought in Thiruvananthapuram?

MO Asked by Mohammed Khan from India

Quick Answer

Yes, you can hold a manufacturer liable for an unsafe product you bought in Thiruvananthapuram under the Consumer Protection Act, 2019. What the law says The Consumer Protection Act, 2019 provides a framework for protecting consumers against unsafe and defective products.

Detailed Legal Analysis

Yes, you can hold a manufacturer liable for an unsafe product you bought in Thiruvananthapuram under the Consumer Protection Act, 2019.

What the law says

The Consumer Protection Act, 2019 provides a framework for protecting consumers against unsafe and defective products. Under this Act, a manufacturer can be held liable for any harm caused by a defective product. Specifically, Section 2(34) defines a 'defective product' as one that does not meet the safety standards or is not fit for the purpose for which it is intended. Additionally, Section 84 of the Act outlines the liabilities of manufacturers for defective goods.

Who can file or apply

Any consumer who has purchased a product can file a complaint against the manufacturer. According to Section 2(7) of the Consumer Protection Act, 2019, a 'consumer' is defined as any person who buys any goods for a consideration. This includes:

  • Individuals who purchased the product for personal use.
  • Legal heirs of the consumer in case of death due to the product.
  • Any person who has received the product as a gift.

Documents required

When filing a complaint against a manufacturer for an unsafe product, you will need to gather the following documents:

  • Proof of purchase (invoice or receipt).
  • Photographs of the product showing the defect.
  • Medical records (if applicable) to demonstrate injury or harm caused by the product.
  • Any communication with the manufacturer or seller regarding the issue.
  • Consumer complaint form (available at consumer forums).

Procedure and timeline

The procedure for filing a complaint under the Consumer Protection Act, 2019 is as follows:

  1. Gather all necessary documents listed above.
  2. Draft a complaint detailing the nature of the defect, the harm caused, and the relief sought.
  3. File the complaint with the appropriate Consumer Disputes Redressal Forum based on the value of the product:
    • District Forum for claims up to ₹20 lakhs.
    • State Commission for claims between ₹20 lakhs and ₹1 crore.
    • National Commission for claims exceeding ₹1 crore.
  4. Pay the requisite fee for filing the complaint.
  5. Attend the hearings as scheduled by the forum.

The timeline for resolution can vary, but typically, the Consumer Forum is expected to dispose of the complaint within three months from the date of receipt of the notice.

What to do next

After filing your complaint, you should:

  • Keep track of the hearing dates and be prepared to present your case.
  • Respond promptly to any notices or requests for information from the Consumer Forum.
  • Consider seeking legal advice if the case is complex or if you are unsure about the process.
  • If you are dissatisfied with the decision of the District or State Commission, you have the right to appeal to the higher forum (State or National Commission, respectively).

In summary, under the Consumer Protection Act, 2019, you have the right to seek redress against manufacturers for unsafe products, and the process is designed to be accessible for consumers.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 2; Section 84 of the Act outlines the liabilities of manufacturers for defective goods

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 31, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: