Skip to content
242,370+ questions answered 100+ cities Ask anonymously
LawPucho Ask. Get clarity. Talk to a lawyer
LawPucho
Home / NRI Property Law / Question
NRI Property Law India · 09 Oct 2026 · 2 views

Do NRIs in Australia have to pay inheritance tax in India?

NR Asked by NRI User from India

Quick Answer

No, India does not have an inheritance tax. However, as an NRI, you may be subject to certain tax implications depending on the nature of the inherited assets.

Detailed Legal Analysis

No, India does not have an inheritance tax. However, as an NRI, you may be subject to certain tax implications depending on the nature of the inherited assets.

Here are the key points to consider:

  • Income Tax Act, 1961: Under Section 56(2)(x), if you inherit property, it is not taxable as income.
  • Capital Gains Tax: If you sell inherited property, you may have to pay capital gains tax based on the property’s value at the time of inheritance and sale.
  • FEMA 1999 Compliance: Ensure compliance with the Foreign Exchange Management Act (FEMA) when repatriating funds from India.
  • Document Requirements: You may need to provide the will or succession certificate and other property documents to establish your inheritance.
  • Legal Heir Certificate: It’s advisable to obtain a legal heir certificate from Indian authorities for smoother transactions.
  • Tax Residency: Your tax residency status in Australia may affect how you report your income and inherited assets.

Practical Advice:

  • If you are handling the inheritance from abroad, consider executing a Power of Attorney (POA) to allow someone in India to manage the property on your behalf.
  • Use online platforms for filing any necessary documents and applications related to your property.
  • For official documents and certificates, ensure they are attested by the Indian embassy to validate their authenticity.

Lastly, always consult a legal or tax professional in both India and Australia to ensure compliance with all applicable laws and regulations.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 9, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: