242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / NRI Property Law / Question
NRI Property Law India · 26 days ago · 4 views

Can i repatriate money from property sale india to new zealand

NR Asked by NRI User from India

Quick Answer

Yes, you can repatriate money from the sale of property in India to New Zealand, provided you comply with the regulations set forth by the Reserve Bank of India (RBI) and the Foreign Exchange Management Act (FEMA), 1999. What the law says The repatriation of funds from the sale of property by Non-Resident Indians (NRIs) is governed under the Foreign Exchange Management Act, 1999, specifically und

Detailed Legal Analysis

Yes, you can repatriate money from the sale of property in India to New Zealand, provided you comply with the regulations set forth by the Reserve Bank of India (RBI) and the Foreign Exchange Management Act (FEMA), 1999.

What the law says

The repatriation of funds from the sale of property by Non-Resident Indians (NRIs) is governed under the Foreign Exchange Management Act, 1999, specifically under the provisions of Section 6 and the relevant notifications issued by the RBI. According to these provisions, NRIs are allowed to repatriate the proceeds from the sale of property, subject to certain conditions.

Who can file or apply

The following individuals are eligible to repatriate funds:

  • Non-Resident Indians (NRIs) who have sold property in India.
  • Persons of Indian Origin (PIOs) who have sold property in India.

It is important that the property sold was acquired in accordance with Indian law, and the seller must have the necessary documentation to prove ownership and compliance with relevant regulations.

Documents required

To facilitate the repatriation of funds, the following documents are typically required:

  • Sale deed of the property.
  • Proof of ownership of the property (e.g., title documents).
  • Tax clearance certificate from the Income Tax Department, if applicable.
  • Form 15CA and 15CB, which are required for remitting funds abroad.
  • Bank account details in India where the sale proceeds are credited.
  • Proof of NRI status (e.g., passport, visa).

Procedure and timeline

The procedure for repatriating money from the sale of property involves the following steps:

  1. Ensure that all necessary documents are in order, as listed above.
  2. Obtain a tax clearance certificate from the Income Tax Department, if required.
  3. Fill out Form 15CA, which is a declaration of remittance.
  4. Obtain Form 15CB from a Chartered Accountant, certifying that the applicable taxes have been paid.
  5. Submit the completed Forms 15CA and 15CB along with the required documents to your bank.
  6. The bank will process your application for repatriation and may take 3 to 5 working days to complete the transaction, depending on their internal procedures.

It is advisable to consult with a financial advisor or legal expert to ensure compliance with all regulations and to expedite the process.

What to do next

After you have submitted the necessary documents and the bank has processed your application, you should:

  • Monitor your bank account for the arrival of funds.
  • Keep all documentation related to the sale and repatriation for your records and future reference.
  • Consult with a tax advisor in New Zealand regarding any tax implications of receiving the funds.

If you face any issues during the repatriation process, you can approach the RBI or the bank for assistance. It is essential to ensure that all transactions are compliant with both Indian and New Zealand laws to avoid any legal complications.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 6

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 31, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: