242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Property Law / Question
Property Law India · Just now · 399 views

Can I reunite with my family after partition of property in Dibrugarh?

TA Asked by Tariq Anwar from India

Quick Answer

Yes, you can reunite with your family after the partition of property in Dibrugarh, but the process may require legal steps depending on the circumstances of the partition and the agreement among family members. What the law says The partition of property among family members is governed by the Hindu Succession Act, 1956, for Hindus, and the Indian Succession Act, 1925, for others.

Detailed Legal Analysis

Yes, you can reunite with your family after the partition of property in Dibrugarh, but the process may require legal steps depending on the circumstances of the partition and the agreement among family members.

What the law says

The partition of property among family members is governed by the Hindu Succession Act, 1956, for Hindus, and the Indian Succession Act, 1925, for others. Under Section 6 of the Hindu Succession Act, a coparcener has the right to demand a partition of the ancestral property. Once a partition is legally executed, the property is divided among the family members, and they may choose to live separately or reunite.

Reuniting after a partition is not legally restricted, but it may require mutual consent among family members. If any disputes arise regarding the partition or reunion, the matter can be taken to the civil court for resolution.

Who can file or apply

Any family member who is a coparcener in the property can initiate the process of reunion. This includes:

  • Legal heirs of the deceased coparcener
  • Living coparceners who were part of the original partition
  • Any family member who has a stake in the property

Documents required

To facilitate the reunion and any legal proceedings, the following documents may be required:

  • Title deeds of the property
  • Partition deed (if any)
  • Death certificate of the deceased coparcener (if applicable)
  • Identity proof of all parties involved
  • Proof of relationship among family members
  • Any previous court orders related to the property

Procedure and timeline

The procedure for reuniting with family after a partition can vary based on the situation. Here are the general steps:

  • Discuss the intention of reunion with family members.
  • If there is mutual consent, draft a reunion agreement outlining the terms.
  • Consult a lawyer to review the agreement and ensure it complies with legal requirements.
  • If necessary, file a petition in the civil court to formalize the reunion.

The timeline for this process can vary significantly based on the complexity of the case and the court's schedule. Typically, it may take anywhere from a few weeks to several months to finalize the reunion legally.

What to do next

After understanding the legal framework and procedures, consider the following steps:

  • Engage in open discussions with family members to gauge their willingness to reunite.
  • Consult with a legal expert specializing in property law to guide you through the process.
  • Prepare the necessary documents and be ready for any legal proceedings if disputes arise.
  • Consider mediation if conflicts are anticipated, as it may provide a smoother resolution.

Reuniting with family after a partition can be a sensitive matter, and it is essential to approach it with care and mutual respect.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 6 of the Hindu Succession Act, a coparcener has the right to demand a partition of the ancestral property

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: