242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Corporate Law / Question
Corporate Law India · Just now · 588 views

Can my company in Kanpur issue shares at a premium to a new investor?

LA Asked by Lakshmi Menon from India

Quick Answer

Your company in Kanpur can issue shares at a premium to a new investor, provided it adheres to the guidelines set forth by the Companies Act, 2013 and other relevant regulations. Issuing shares at a premium involves several steps and compliance with specific legal provisions.

Detailed Legal Analysis

Your company in Kanpur can issue shares at a premium to a new investor, provided it adheres to the guidelines set forth by the Companies Act, 2013 and other relevant regulations.

Issuing shares at a premium involves several steps and compliance with specific legal provisions. Here are the key points you need to consider:

  • Approval from the Board: The issuance of shares at a premium requires approval from the company's Board of Directors. A Board meeting must be convened to discuss and approve the proposal.
  • Shareholder Approval: Depending on the company's articles of association, you may need to seek approval from shareholders through a special resolution, especially if the issuance is substantial or would affect existing shareholders' rights.
  • Pricing of Shares: According to Section 62(1)(c) of the Companies Act, 2013, shares can be issued at a premium. The premium should be justified based on the fair market value of the shares, and you must ensure transparency in pricing.
  • Filing with Regulatory Authorities: After the issuance, the company must file the necessary forms with the Registrar of Companies (RoC) within the stipulated time frame. This includes Form PAS-3, which is required for the return of allotment of shares.
  • Compliance with SEBI Regulations: If your company is listed or falls under the purview of the Securities and Exchange Board of India (SEBI), you must comply with SEBI (Issue of Capital and Disclosure Requirements) Regulations, 2018, particularly regarding disclosures and financial reporting.
  • Payment of Premium: The premium amount must be received in cash or through any other mode that complies with the provisions of the Companies Act. The amount should be credited to a separate account called the "Securities Premium Account," as per Section 52 of the Companies Act, 2013.
  • Documentation: Maintain proper records of the resolution, board minutes, and payment receipts to ensure compliance and for future reference.

In summary, issuing shares at a premium is permissible under Indian law, provided that all requisite approvals and formalities are followed in accordance with the provisions of the Companies Act, 2013 and other applicable regulations.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 3, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: