242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Corporate Law / Question
Corporate Law India · 25 days ago · 322 views

Can my company in Kochi issue shares at a premium to a new investor?

DI Asked by Dinesh Rathod from India

Quick Answer

Yes, your company in Kochi can issue shares at a premium to a new investor, subject to compliance with the provisions of the Companies Act, 2013. What the law says The issuance of shares at a premium is governed under Section 78 of the Companies Act, 2013.

Detailed Legal Analysis

Yes, your company in Kochi can issue shares at a premium to a new investor, subject to compliance with the provisions of the Companies Act, 2013.

What the law says

The issuance of shares at a premium is governed under Section 78 of the Companies Act, 2013. This section allows a company to issue shares at a premium if the premium is determined by the Board of Directors and is mentioned in the prospectus or the resolution authorizing the issue of shares. Additionally, the amount received as premium must be transferred to a separate account known as the "securities premium account," which can only be used for specific purposes as outlined in Section 52 of the Act.

Who can file or apply

Any company registered under the Companies Act, 2013, can issue shares at a premium. However, the following conditions must be met:

  • The company must have authorized share capital that allows for the issuance of additional shares.
  • The Board of Directors must pass a resolution approving the issuance of shares at a premium.
  • Compliance with the provisions of the company's Articles of Association is necessary.

Documents required

To issue shares at a premium, the following documents are generally required:

  • Board resolution approving the issuance of shares at a premium.
  • Prospectus or offer letter detailing the terms of the share issue.
  • Valuation report (if applicable) justifying the premium amount.
  • Form PAS-3 (Return of Allotment) to be filed with the Registrar of Companies (RoC).
  • Share certificates for the new shares issued.

Procedure and timeline

The procedure for issuing shares at a premium involves several steps:

  1. Board Meeting: Conduct a board meeting to approve the issuance of shares at a premium.
  2. Valuation: If necessary, obtain a valuation report from a registered valuer to determine the premium.
  3. Prospectus Preparation: Prepare a prospectus or offer letter with details of the share issue.
  4. Share Allotment: Allot the shares to the new investor and issue share certificates.
  5. Filing with RoC: File Form PAS-3 with the RoC within 30 days of allotment.

The entire process can take anywhere from a few weeks to a couple of months, depending on the company's internal procedures and the time taken for regulatory approvals, if required.

What to do next

After successfully issuing shares at a premium, the company should:

  • Update its register of members to reflect the new shareholding structure.
  • Ensure that the securities premium account is created and maintained as per Section 52 of the Companies Act, 2013.
  • Comply with any additional reporting requirements as per the Act or the company's Articles of Association.
  • Monitor the use of the securities premium account for the permitted purposes, such as issuing fully paid bonus shares or writing off preliminary expenses.

In summary, issuing shares at a premium is a viable option for companies in Kochi, provided they adhere to the legal requirements set forth in the Companies Act, 2013.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 78 of the Companies Act, ; Section 52 of the Act; Section 52 of the Companies Act,

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: