Can my company in Lucknow issue shares at a premium to a new investor?
RO Asked by Rohit Deshmukh from India
Quick Answer
Yes, your company in Lucknow can issue shares at a premium to a new investor, provided it complies with the relevant provisions laid down by the Companies Act, 2013. Issuing shares at a premium means selling shares for a price higher than their nominal or face value.
Detailed Legal Analysis
Yes, your company in Lucknow can issue shares at a premium to a new investor, provided it complies with the relevant provisions laid down by the Companies Act, 2013.
Issuing shares at a premium means selling shares for a price higher than their nominal or face value. The process involves several legal requirements and documentation. Here are the key points to consider:
- Authority to Issue Shares: Ensure that your company’s Articles of Association (AoA) allow the issuance of shares at a premium. If not, you may need to amend the AoA through a special resolution.
- Valuation: It is advisable to conduct a valuation of the shares to determine an appropriate premium. Though not mandatory, a third-party valuation can provide an unbiased perspective.
- Board Resolution: The Board of Directors must pass a resolution to approve the issuance of shares at a premium. This decision should be documented in the minutes of the Board meeting.
- Filing with Registrar: After approval, the company must file the necessary forms with the Registrar of Companies (RoC) within the stipulated time frame. This includes Form PAS-3 (Return of Allotment) under Section 42 of the Companies Act, 2013.
- Payment of Premium: The premium amount should be received in full at the time of issuance. This is important to ensure compliance with Section 62(1)(c) of the Companies Act, 2013, which governs the issue of shares on preferential allotment.
- Share Certificate: Upon successful issuance, the company must issue a share certificate to the new investor, specifying the share premium received, as per Section 46 of the Companies Act, 2013.
- Disclosure in Financial Statements: The premium on shares should be appropriately disclosed in the company’s financial statements and can be credited to the Securities Premium Account as per Section 52 of the Companies Act, 2013.
In conclusion, while your company can issue shares at a premium, it is essential to adhere to the procedures set out in the Companies Act, 2013, and maintain proper documentation to ensure compliance with regulatory requirements.
Legal Provisions Referenced
Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.
Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.