242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Labour Law / Question
Labour Law India · Just now · 275 views

Can my employer in Gulbarga deduct money from my salary for being late?

GA Asked by Gayatri Rao from India

Quick Answer

Yes, your employer in Gulbarga can deduct money from your salary for being late, but there are specific legal provisions and guidelines that govern such deductions under Indian labour law. What the law says Under the Payment of Wages Act, 1936, employers are allowed to make deductions from wages for various reasons, including absence from duty and lateness.

Detailed Legal Analysis

Yes, your employer in Gulbarga can deduct money from your salary for being late, but there are specific legal provisions and guidelines that govern such deductions under Indian labour law.

What the law says

Under the Payment of Wages Act, 1936, employers are allowed to make deductions from wages for various reasons, including absence from duty and lateness. Specifically, Section 7 of the Act outlines permissible deductions, which include:

  • Wages for absence from duty
  • Damage to or loss of goods expressly entrusted to the employee
  • Recovery of advances or loans
  • Any other deductions authorized by law

However, deductions for lateness must be reasonable and justifiable. Employers cannot impose arbitrary penalties without a clear policy communicated to employees.

Who can file or apply

Any employee who feels that a deduction from their salary is unjust or not in compliance with the law can file a complaint. This includes:

  • Permanent employees
  • Temporary employees
  • Contract workers

In case of disputes, employees can approach the appropriate labour court or tribunal for redressal.

Documents required

To contest an unjust salary deduction, the following documents may be required:

  • Salary slips or bank statements showing the deduction
  • Employment contract or appointment letter
  • Company policies regarding attendance and deductions
  • Any written communication regarding the deduction
  • Records of attendance (if available)

Procedure and timeline

If you believe a deduction from your salary is unjust, you can follow these steps:

  • Step 1: Review your employment contract and company policies regarding salary deductions.
  • Step 2: Discuss the issue with your immediate supervisor or HR department to seek clarification.
  • Step 3: If unresolved, draft a formal complaint outlining your concerns and submit it to the HR department.
  • Step 4: If the issue persists, you may file a complaint with the local labour commissioner or approach a labour court.

The timeline for resolution can vary, but typically, a complaint should be addressed within a few weeks. If taken to court, it may take several months to resolve, depending on the complexity of the case.

What to do next

If you find that your employer has deducted your salary unjustly, consider the following actions:

  • Gather all relevant documentation to support your claim.
  • Attempt to resolve the issue internally through discussions with HR or management.
  • If necessary, escalate the matter to the labour commissioner or file a case in the appropriate labour court.
  • Seek legal advice if the situation does not improve, especially if the deductions are significant or recurring.

Understanding your rights under the Payment of Wages Act, 1936, and the company's policies can help you navigate this issue effectively. Always keep records of communications and agreements regarding salary deductions.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 7 of the Act outlines permissible deductions, which include

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: