242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Labour Law / Question
Labour Law India · Just now · 534 views

Can my employer in Meerut deduct money from my salary for being late?

AJ Asked by Ajay Malhotra from India

Quick Answer

Yes, your employer in Meerut can deduct money from your salary for being late, but such deductions must comply with the provisions of the Payment of Wages Act, 1936 and the terms of your employment contract. What the law says According to the Payment of Wages Act, 1936, an employer is permitted to make deductions from an employee's wages under specific circumstances.

Detailed Legal Analysis

Yes, your employer in Meerut can deduct money from your salary for being late, but such deductions must comply with the provisions of the Payment of Wages Act, 1936 and the terms of your employment contract.

What the law says

According to the Payment of Wages Act, 1936, an employer is permitted to make deductions from an employee's wages under specific circumstances. Section 7 of the Act outlines permissible deductions, which include:

  • Absence from duty
  • Damage or loss of goods
  • Recovery of advances
  • Any other reason prescribed under the Act

However, deductions for lateness must be reasonable and should be clearly stated in the employment contract or company policy. Employers cannot arbitrarily impose penalties without a valid basis.

Who can file or apply

Any employee who feels that their employer has unlawfully deducted wages can file a complaint. This includes:

  • Permanent employees
  • Temporary employees
  • Contractual workers

In case of disputes, employees can approach the appropriate authority under the Payment of Wages Act, typically the Assistant Labour Commissioner or the Labour Court.

Documents required

To file a complaint regarding unlawful salary deductions, you may need the following documents:

  • Copy of your employment contract
  • Pay slips showing the deductions
  • Attendance records
  • Any written communication regarding the deduction from your employer
  • Identity proof (Aadhaar card, PAN card, etc.)

Procedure and timeline

The procedure for addressing salary deductions is as follows:

  1. Gather all relevant documents supporting your claim.
  2. Approach your employer or HR department to discuss the issue directly.
  3. If unresolved, file a complaint with the Assistant Labour Commissioner within 6 months of the deduction, as per Section 15 of the Payment of Wages Act, 1936.
  4. The authority will investigate the complaint and may call for a hearing.
  5. Based on the findings, a decision will be made, and if the deduction is found unlawful, the employer may be directed to refund the amount.

The timeline for resolution can vary but generally takes a few months depending on the complexity of the case and the backlog of cases in the Labour Court.

What to do next

If you believe your employer has deducted wages unlawfully, consider the following steps:

  • Review your employment contract and company policies regarding salary deductions.
  • Communicate with your employer to seek clarification and resolution.
  • If necessary, prepare to file a formal complaint with the Assistant Labour Commissioner.
  • Keep copies of all communications and documents submitted for your records.
  • Seek legal advice if the matter escalates or if you are unsure of your rights.

Understanding your rights under the Payment of Wages Act, 1936, can empower you to address any unjust salary deductions effectively.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 7 of the Act outlines permissible deductions, which include; Section 15 of the Payment of Wages Act,

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: