Do I need to pay court fees for filing a civil suit in Dibrugarh?
NA Asked by Naveen Shetty from India
Quick Answer
Yes, you are required to pay court fees for filing a civil suit in Dibrugarh, as per the provisions of the Indian Court Fees Act, 1870. The court fee is a mandatory requirement in civil litigation, and the amount is determined based on the value of the subject matter of the suit.
Detailed Legal Analysis
Yes, you are required to pay court fees for filing a civil suit in Dibrugarh, as per the provisions of the Indian Court Fees Act, 1870.
The court fee is a mandatory requirement in civil litigation, and the amount is determined based on the value of the subject matter of the suit. Here are the key points related to court fees in civil suits:
- Applicable Law: The Indian Court Fees Act, 1870 governs the imposition of court fees in civil cases.
- Calculation of Court Fees: The court fee payable depends on the nature and value of the suit. For instance:
- For suits where the value is determined, the fee is calculated as a percentage of the suit's market value.
- For specific types of suits, fixed fees may apply as per the Schedule of the Act.
- Fee Structure in Assam: In the state of Assam, where Dibrugarh is located, the Assam Court Fees Rules, 1959, supplement the Indian Court Fees Act. These rules provide specific details regarding the fee structure and exemptions.
- Filing Process: When filing the suit, you must:
- Ensure that the correct court fee is affixed on the plaint or the application.
- Submit the plaint along with the appropriate court fee to the court registry.
- Exemptions: Certain litigants may be exempt from paying court fees under specific circumstances:
- Paupers (under the provisions of the Code of Civil Procedure, 1908 - Section 39) can apply for exemption.
- Cases involving public interest or specific categories as defined by law may also qualify for fee waivers.
- Receipt of Payment: Upon payment of the court fee, ensure to obtain a receipt, as it is essential for verifying the payment made during the filing process.
For accurate and updated information regarding the specific amount of court fees applicable to your case type, it is advisable to consult the latest notifications from the local court or seek legal assistance.
Legal Provisions Referenced
Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.
Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.