242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Property Law / Question
Property Law India · Just now · 652 views

I am a pagdi tenant in Gorakhpur and want to sell my tenancy rights, can I do so without the landlord's consent?

PR Asked by Priya Sharma from India

Quick Answer

No, as a pagdi tenant in Gorakhpur, you cannot sell your tenancy rights without the landlord's consent.

Detailed Legal Analysis

No, as a pagdi tenant in Gorakhpur, you cannot sell your tenancy rights without the landlord's consent. Under Indian law, particularly the Rent Control Act applicable in Uttar Pradesh, transferring rights or subletting requires specific conditions to be met.

Pagdi tenancy refers to a system where tenants pay a nominal rent for properties, often protected under various rent control laws. In Uttar Pradesh, the Uttar Pradesh Urban Buildings (Regulation of Letting, Rent and Eviction) Act, 1972 governs such tenancies. Here are key points regarding the sale or transfer of tenancy rights:

  • Consent Requirement: According to Section 21 of the Uttar Pradesh Urban Buildings Act, a tenant cannot transfer tenancy rights without obtaining prior consent from the landlord.
  • Subletting Conditions: Even subletting the premises is restricted under Section 25 of the same Act. A tenant must have express permission from the landlord to sublet the property.
  • Legal Implications: If a tenant sells or transfers their tenancy rights without consent, it could lead to eviction proceedings under Section 20 of the Act.
  • Application for Consent: If you wish to sell your tenancy rights, you can formally request consent from your landlord. It is advisable to do this in writing, detailing your intention and reason for the transfer.
  • Documentation: Keep records of all communications regarding consent, as this could be vital in any future legal disputes.
  • Seek Legal Advice: Given the complexities of property law and the implications of unauthorized transfers, consulting a legal professional is highly recommended before proceeding.

In conclusion, as a pagdi tenant, selling or transferring your tenancy rights requires obtaining consent from your landlord. Failure to adhere to this requirement can lead to legal repercussions and potential loss of tenancy. Therefore, it is crucial to follow the legal procedures laid out in the Uttar Pradesh Urban Buildings Act and seek appropriate legal counsel.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 3, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: