242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Criminal Law / Question
Criminal Law India · Just now · 149 views

I was sold a banned drug in Aurangabad, is the pharmacy liable?

LA Asked by Lata Mangesh from India

Quick Answer

Yes, the pharmacy is liable for selling a banned drug in Aurangabad, as such an act constitutes a violation of the law under the Drugs and Cosmetics Act, 1940. In India, the sale of banned drugs is strictly regulated under the Drugs and Cosmetics Act, 1940.

Detailed Legal Analysis

Yes, the pharmacy is liable for selling a banned drug in Aurangabad, as such an act constitutes a violation of the law under the Drugs and Cosmetics Act, 1940.

In India, the sale of banned drugs is strictly regulated under the Drugs and Cosmetics Act, 1940. This law aims to ensure that drugs and cosmetics sold in the country are safe, effective, and of good quality. The following points outline the liability of the pharmacy in this situation:

  • Definition of Banned Drugs: Under the Drugs and Cosmetics Act, certain drugs are classified as banned due to their potential harm to public health. Selling these drugs is illegal.
  • Pharmacy's Responsibility: Pharmacies must ensure that they do not sell any drugs that are prohibited under the Act. This includes maintaining updated knowledge of banned substances, as listed in the Schedule H and other relevant schedules of the Act.
  • Legal Provisions:
    • Section 18 of the Drugs and Cosmetics Act states that no person shall manufacture for sale, sell, or distribute any drug that is prohibited.
    • Section 27 provides penalties for the contravention of any provisions of the Act, including imprisonment and fines for selling banned drugs.
  • Consumer Rights: As a consumer, you have the right to file a complaint against the pharmacy for selling a banned substance. You can approach the following authorities:
    • The Drug Control Authority in your state.
    • The local police, if any criminal activity is suspected.
    • The Consumer Disputes Redressal Forum under the Consumer Protection Act, 2019, for compensation.
  • Evidence Collection: Gather evidence such as the prescription, purchase receipt, and any packaging that indicates the drug is banned. This documentation will be crucial in filing a complaint.

In conclusion, the pharmacy is indeed liable for selling a banned drug, and you have several avenues to seek justice and compensation. It is advisable to take swift action to protect your rights and ensure that such practices are addressed.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: