I was sold a banned drug in Jamshedpur, is the pharmacy liable?
SM Asked by Smriti Dubey from India
Quick Answer
The pharmacy is liable for selling a banned drug in Jamshedpur under Indian law, particularly the Drugs and Cosmetics Act, 1940. Under this Act, pharmacies must adhere to strict regulations regarding the sale and distribution of drugs.
Detailed Legal Analysis
The pharmacy is liable for selling a banned drug in Jamshedpur under Indian law, particularly the Drugs and Cosmetics Act, 1940.
Under this Act, pharmacies must adhere to strict regulations regarding the sale and distribution of drugs. If a pharmacy sells a drug that is banned, it can be held accountable for violating these regulations. The following points outline the legal framework and implications:
- Drugs and Cosmetics Act, 1940: This is the primary legislation that regulates the manufacture, sale, and distribution of drugs in India. Sections relevant to your case include:
- Section 18: Prohibits the sale of drugs that are banned or not approved for marketing.
- Section 27: Provides penalties for selling drugs in contravention of the provisions of this Act, which can include imprisonment and fines.
- Liability of the Pharmacy: The pharmacy can be held liable if:
- It sells a drug that is listed as banned by the Central Government under the Drugs and Cosmetics Act.
- It fails to ensure that all drugs sold comply with safety and efficacy standards.
- Consumer Protection Act, 2019: You may also file a complaint under this Act, which provides for the protection of consumers against unfair trade practices.
- Section 2(47): Defines 'defective goods' and includes goods that do not conform to the standards prescribed by law. Banned drugs fall under this category.
- Section 12: Allows consumers to file a complaint for defects in goods, which would include the sale of banned drugs.
- Steps to Take: To address the issue, you should:
- Gather evidence, such as receipts and packaging of the banned drug.
- File a complaint with the local drug control authority or the State Food and Drug Administration.
- Consider approaching a consumer forum if you suffered harm or financial loss.
In summary, the pharmacy is indeed liable for selling a banned drug, and you have several legal avenues to seek redress. It is advisable to consult with a legal professional to explore your options further.
Legal Provisions Referenced
Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.
Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.