242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Criminal Law / Question
Criminal Law India · Just now · 212 views

I was sold a banned drug in Lucknow, is the pharmacy liable?

AJ Asked by Ajay Malhotra from India

Quick Answer

Yes, the pharmacy can be held liable for selling a banned drug in Lucknow under Indian law. In India, the sale of drugs is regulated by the Drugs and Cosmetics Act, 1940, which prohibits the sale of certain drugs unless they are approved and registered for sale.

Detailed Legal Analysis

Yes, the pharmacy can be held liable for selling a banned drug in Lucknow under Indian law.

In India, the sale of drugs is regulated by the Drugs and Cosmetics Act, 1940, which prohibits the sale of certain drugs unless they are approved and registered for sale. The sale of banned drugs is considered a serious offense and can lead to both civil and criminal liabilities for the pharmacy involved.

Key points regarding the liability of the pharmacy include:

  • Definition of Banned Drugs: Under Section 18 of the Drugs and Cosmetics Act, 1940, certain drugs are classified as "banned" due to their harmful effects.
  • License Requirement: Pharmacies must possess a valid license under the Act, specifically Section 18(c), to sell drugs. Selling banned drugs without this license constitutes a violation.
  • Negligence and Liability: If the pharmacy knowingly sells banned drugs, it may be liable for negligence. Section 27 of the Act imposes penalties for the manufacture or sale of drugs that are not of standard quality.
  • Consumer Protection Act, 2019: Under this Act, consumers have the right to seek compensation for harm caused by defective products, which includes banned drugs. The pharmacy can be held liable under Section 2(1)(g) for providing a defective service.
  • Criminal Offense: Selling banned drugs can lead to criminal charges under Section 273 of the Indian Penal Code (IPC), which penalizes the sale of noxious food or drink.
  • Reporting the Incident: Victims can file a complaint with the Drug Control Authority in the state, which will investigate the matter and take appropriate action.

In summary, if you were sold a banned drug at a pharmacy in Lucknow, you have the right to seek redress. Consider filing a complaint with the local Drug Inspector or the Consumer Forum for appropriate action against the pharmacy. Legal action can be pursued for both civil damages and criminal prosecution against the responsible parties.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: