242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Criminal Law / Question
Criminal Law India · Just now · 241 views

I was sold a banned drug in Madurai, is the pharmacy liable?

MO Asked by Mohammed Khan from India

Quick Answer

If you were sold a banned drug in Madurai, the pharmacy can be held liable under various provisions of Indian law, primarily the Drugs and Cosmetics Act, 1940. Under the Drugs and Cosmetics Act, the sale of banned or unapproved drugs is a serious offense.

Detailed Legal Analysis

If you were sold a banned drug in Madurai, the pharmacy can be held liable under various provisions of Indian law, primarily the Drugs and Cosmetics Act, 1940.

Under the Drugs and Cosmetics Act, the sale of banned or unapproved drugs is a serious offense. Here are the relevant points regarding the liability of the pharmacy:

  • Definition of Banned Drugs: According to Section 3(b) of the Drugs and Cosmetics Act, a banned drug includes any substance that is not approved for sale due to safety or efficacy concerns.
  • Liability of Pharmacists: Under Section 18(c) of the Drugs and Cosmetics Act, any person who sells a drug that contravenes the provisions of this Act is liable for penalties, which may include imprisonment and fines.
  • Due Diligence Requirement: Pharmacists are required to exercise due diligence and ensure that the drugs they sell are approved and safe for consumption. Failure to do so can lead to legal consequences.
  • Consumer Protection Act, 2019: You may also file a complaint under the Consumer Protection Act, 2019, as the sale of a banned drug constitutes a deficiency in service. You can seek compensation for any harm caused by the drug.
  • Reporting to Authorities: It is advisable to report the incident to the Drug Controller General of India (DCGI) or the State Drug Controller. They can take action against the pharmacy for selling banned substances.

To pursue a case against the pharmacy, you may take the following steps:

  • Gather Evidence: Collect all relevant documents, including the prescription (if any), receipts, and any medical reports related to the effects of the drug.
  • File a Complaint: You can file a complaint with the local police station under Section 272 (adulteration of food or drink intended for sale) or Section 273 (sale of noxious food or drink) of the Indian Penal Code (IPC).
  • Legal Action: If needed, consult a lawyer to initiate legal proceedings against the pharmacy for selling a banned drug and seek compensation for damages.

In summary, the pharmacy can be held liable for selling a banned drug, and you have several legal avenues to address the issue, including complaints under the Drugs and Cosmetics Act and the Consumer Protection Act.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: