242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Criminal Law / Question
Criminal Law India · Just now · 30 views

I was sold a banned drug in Patiala, is the pharmacy liable?

NA Asked by Naveen Shetty from India

Quick Answer

If you were sold a banned drug in Patiala, the pharmacy can be held liable under various provisions of the law. In India, the sale of banned drugs is primarily governed by the Drugs and Cosmetics Act, 1940, which regulates the manufacture, distribution, and sale of drugs.

Detailed Legal Analysis

If you were sold a banned drug in Patiala, the pharmacy can be held liable under various provisions of the law.

In India, the sale of banned drugs is primarily governed by the Drugs and Cosmetics Act, 1940, which regulates the manufacture, distribution, and sale of drugs. The Act prohibits the sale of drugs that are not approved by the authorities or are considered unsafe for consumption.

Here are the key points regarding the liability of the pharmacy:

  • Definition of Banned Drugs: Under Section 18 of the Drugs and Cosmetics Act, a drug can be deemed banned if it is not approved for sale by the Drug Controller General of India (DCGI) or if it poses a significant risk to health.
  • Licensing Requirements: Pharmacies must possess a valid license to operate under the provisions of the Drugs and Cosmetics Act. Selling banned drugs without proper authorization is a violation of this Act.
  • Liability of Pharmacists: According to Section 27 of the Act, any person who sells or distributes a banned drug can face penalties, including imprisonment and fines. Pharmacists are expected to exercise due diligence in ensuring that the drugs they sell are safe and legal.
  • Consumer Protection Act, 2019: Under Section 2(1)(c) of this Act, consumers are entitled to protection against unfair trade practices, including the sale of defective products (which include banned drugs). If you purchased a banned drug, you can file a complaint against the pharmacy.
  • Filing a Complaint: You can approach the local health department or the Food and Drug Administration (FDA) in Punjab to report the pharmacy. Additionally, you can file a complaint in a consumer court under the Consumer Protection Act if you suffered harm or loss due to the sale of the banned drug.
  • Criminal Liability: If the sale of the banned drug resulted in serious health consequences, the pharmacy could also face criminal charges under the Indian Penal Code (IPC) for causing hurt or endangering life (Sections 338 and 304A).

In summary, the pharmacy can be held liable for selling a banned drug due to violations of the Drugs and Cosmetics Act and the Consumer Protection Act, along with potential criminal liability. It is advisable to document your purchase and seek legal assistance to address this issue effectively.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: