242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Criminal Law / Question
Criminal Law India · Just now · 366 views

I was sold a banned drug in Tiruchirappalli, is the pharmacy liable?

RA Asked by Rajesh Verma from India

Quick Answer

Yes, the pharmacy can be held liable for selling a banned drug in Tiruchirappalli under Indian law. In India, the sale of banned drugs is governed by the Drugs and Cosmetics Act, 1940, along with the Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act, 1985 (NDPS Act).

Detailed Legal Analysis

Yes, the pharmacy can be held liable for selling a banned drug in Tiruchirappalli under Indian law.

In India, the sale of banned drugs is governed by the Drugs and Cosmetics Act, 1940, along with the Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act, 1985 (NDPS Act). If a pharmacy sells a drug that is prohibited under these acts, it may face legal repercussions.

  • Legal Framework:
    • The Drugs and Cosmetics Act, 1940 regulates the import, manufacture, distribution, and sale of drugs and cosmetics in India.
    • Section 18 of the Act prohibits the sale of drugs that are not permitted for sale, which includes banned substances.
    • The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act, 1985 specifically addresses the control and regulation of narcotic drugs.
  • Pharmacy's Responsibilities:
    • Pharmacies are required to verify the legality of the drugs they sell and ensure they are not banned substances.
    • They must maintain proper records of all transactions and comply with licensing requirements under the Drugs and Cosmetics Act.
  • Possible Liabilities:
    • If a pharmacy sells a banned drug, it can face criminal liability under Section 27 of the NDPS Act, which prescribes penalties for dealing in narcotic drugs.
    • The pharmacy may also be held liable for negligence if it fails to exercise due diligence in verifying the legality of the drug.
    • Civil liability may arise if you suffer harm from the use of the banned drug, leading to potential claims for damages.
  • Steps to Take:
    • Report the incident to local health authorities and the police.
    • Gather evidence, including receipts and any packaging of the drug.
    • Consider filing a formal complaint against the pharmacy.

In conclusion, if you have been sold a banned drug, the pharmacy may be held liable under various provisions of Indian law. It is advisable to seek legal counsel to explore your options for recourse.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: