242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / General Legal Query / Question
General Legal Query India · 20 Jul 2025 · 45 views

In my SUCCESSION case out of my 3 respondents, 2 of them have given authority that is GPA and SPA to an attorney. My SUCCESSION case is now on the final arguments stage. The GPA is just notarized and not registered. The GPA is out of the case jurisdiction. The GPA has false, fabricated contents. The executor of the GPA is not the principal. The principal whose descendant, the executor of the GPA is, is deceased. The principal never gave any authority to the executor to further execute any GPA and so on. Is it necessary for my advocate to question the attorney designated some questions regarding the GPA? Under which order and rule does it say that I as an advocate can request the court to grant me permission to question the attorney, that is under which ORDER and RULE? Is it appropriate to question the attorney at the arguments stage so as to show the admissibility and the authenticity of the GPA?

AN Asked by Anamika Arora from India

Quick Answer

Yes, it is necessary for your advocate to question the attorney designated under the General Power of Attorney (GPA) regarding its legitimacy during the final arguments stage of your succession case. In Indian law, the admissibility and authenticity of documents, including a GPA, can be challenged at any stage of the proceedings.

Detailed Legal Analysis

Yes, it is necessary for your advocate to question the attorney designated under the General Power of Attorney (GPA) regarding its legitimacy during the final arguments stage of your succession case.

In Indian law, the admissibility and authenticity of documents, including a GPA, can be challenged at any stage of the proceedings. If you believe that the GPA is fraudulent or lacks the necessary authority, it is essential to bring this to the court's attention. The questioning of the attorney can be crucial to establish the validity of the GPA and the authority of the parties involved.

Here are some key points and procedures related to questioning the attorney:

  • Right to Cross-Examine: Under Section 137 of the Indian Evidence Act, 1872, a party has the right to cross-examine witnesses, including the attorney, to challenge the credibility of the GPA.
  • Challenge the Authenticity: If the GPA is notarized but not registered, you can argue that it lacks the requisite legal standing as per the Registration Act, 1908, which mandates registration for certain documents to be enforceable.
  • File an Application: Your advocate can file an application under Order 11 Rule 1 of the Code of Civil Procedure, 1908 (CPC) for the production of documents and questioning of the attorney. If the GPA is contested, this application can be used to request the court to allow questioning to ascertain the validity of the GPA.
  • Grounds for Admission: You may also rely on Section 61 of the Indian Evidence Act, which states that the contents of a document can be proved by primary evidence unless the document is inadmissible.
  • Need for Clarity: If there are alleged false and fabricated contents in the GPA, it is pertinent to clarify these issues through questioning to establish your case's merits.

Although the questioning typically occurs during the evidence stage, if the circumstances warrant it and the court permits, your advocate may effectively raise these issues even during the final arguments stage to argue for the inadmissibility of the GPA based on its authenticity and authority.

In summary, challenging the validity of the GPA and questioning the attorney are critical steps to uphold your legal rights in the succession case. Your advocate should prepare to substantiate claims of fraud and lack of authority to strengthen your position before the court.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: August 3, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: