242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Labour Law / Question
Labour Law India · Just now · 242 views

Is my employer in Bengaluru legally required to provide a creche for my child?

GA Asked by Gayatri Rao from India

Quick Answer

Yes, your employer in Bengaluru is legally required to provide a crèche for your child if they meet certain conditions outlined in the Maternity Benefit Act, 1961. According to the Maternity Benefit Act, 1961, specifically Section 4, every establishment with 50 or more employees is mandated to provide a crèche facility for the children of its female employees.

Detailed Legal Analysis

Yes, your employer in Bengaluru is legally required to provide a crèche for your child if they meet certain conditions outlined in the Maternity Benefit Act, 1961.

According to the Maternity Benefit Act, 1961, specifically Section 4, every establishment with 50 or more employees is mandated to provide a crèche facility for the children of its female employees. The key points regarding this requirement are as follows:

  • Applicability: The requirement applies to establishments with 50 or more employees, which includes factories, mines, and establishments that employ workers in an organized sector.
  • Crèche Facility: The crèche must be set up within the premises of the establishment or within a nearby location that is easily accessible for the employees.
  • Children's Age Limit: The crèche is required to cater to children up to the age of 6 years.
  • Regulation of Crèche: The Act mandates that the crèche must be maintained in a clean and hygienic condition, and it must have adequate space, ventilation, and facilities to ensure the well-being of children.
  • Provision of Staff: The employer must provide trained staff to take care of the children in the crèche.
  • Working Hours: The crèche should operate during the working hours of the female employees, ensuring that they can use the facility conveniently.

Furthermore, the Karnataka Maternity Benefit Rules, 2017, which are framed under the Maternity Benefit Act, further elaborate on the specifics of maintaining a crèche. They emphasize the need for a minimum area for the crèche and the provision of basic amenities such as safe drinking water, toilet facilities, and recreational facilities for children.

In addition to the legal requirements, it is also essential for employees to be aware of their rights and to communicate with their employer regarding the establishment of such facilities. If the employer fails to provide a crèche where it is required, they may be subject to penalties under the Act.

In summary, if you are a female employee in Bengaluru working for an establishment with 50 or more employees, your employer is legally obligated to provide a crèche facility for your child, ensuring a supportive work environment for working mothers.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: