242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Labour Law / Question
Labour Law India · 21 days ago · 194 views

Is my employer in Nagpur legally required to provide a creche for my child?

RA Asked by Rajesh Verma from India

Quick Answer

Your employer in Nagpur is legally required to provide a crèche for your child if certain conditions are met, as stipulated under the Maternity Benefit Act, 1961 and the Factories Act, 1948. According to the Maternity Benefit Act, 1961, which applies to establishments with 10 or more employees, the following provisions regarding crèches must be met:The employer must provide a crèche facility fo

Detailed Legal Analysis

Your employer in Nagpur is legally required to provide a crèche for your child if certain conditions are met, as stipulated under the Maternity Benefit Act, 1961 and the Factories Act, 1948.

According to the Maternity Benefit Act, 1961, which applies to establishments with 10 or more employees, the following provisions regarding crèches must be met:

  • The employer must provide a crèche facility for the children of women employees, especially when the establishment has 50 or more employees.
  • The crèche must be located within the premises of the establishment or in close proximity to ensure easy access for nursing mothers.
  • The crèche should be adequately equipped to cater to the needs of the children, including proper facilities for rest and play.

In addition to the Maternity Benefit Act, the Factories Act, 1948 also contains provisions that apply to factories employing women and children:

  • Section 48 of the Factories Act mandates that every factory with more than 30 women workers must provide a crèche within the premises.
  • The crèche should be maintained in a clean and hygienic condition and should be equipped with necessary amenities.
  • Employers are required to allow women to take breaks to visit the crèche, ensuring that they can attend to their children during working hours.

In addition to these laws, it is essential to note that the government of Maharashtra has specific rules that may further elaborate on the enforcement of crèche facilities in various sectors, especially within the context of its own labour laws.

Therefore, if your workplace in Nagpur employs 10 or more women, or if it is classified as a factory employing more than 30 women, your employer is indeed obligated to provide crèche facilities as per the applicable laws. If you feel that your employer is not complying with these regulations, you may consider raising the issue with the labour inspectorate or relevant authorities in your area.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: