242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Property Law / Question
Property Law India · Just now · 110 views

Is there a land cess on my farmland in Bangalore district?

AM Asked by Amit Kumar from India

Quick Answer

Yes, there is a land cess applicable on farmland in Bangalore district as per the Karnataka Land Revenue Act, 1964. In Karnataka, land cess is levied on agricultural land under the provisions of the Karnataka Land Revenue Act, 1964.

Detailed Legal Analysis

Yes, there is a land cess applicable on farmland in Bangalore district as per the Karnataka Land Revenue Act, 1964.

In Karnataka, land cess is levied on agricultural land under the provisions of the Karnataka Land Revenue Act, 1964. This cess is typically used for the development and maintenance of agricultural infrastructure and services. Here’s a detailed overview of the cess applicable on farmland:

  • Definition of Land Cess: Land cess is a tax imposed on the owners of agricultural land for the development of rural infrastructure and can vary based on the type of land and its usage.
  • Relevant Legislation:
    • Karnataka Land Revenue Act, 1964 – This act governs the imposition of land cess in the state.
    • Section 143 of the Karnataka Land Revenue Act, 1964 – This section specifically provides for the imposition of a cess on land for various purposes.
  • Rate of Cess:
    • The rate of land cess is generally determined by the state government and can vary from year to year.
    • As of the latest updates, the rate is fixed at a percentage of the land revenue payable.
  • Exemptions:
    • Certain categories of land may be exempt from cess, such as land used for specific public purposes or land owned by certain government entities.
    • Farmers who are smallholders or who practice subsistence farming may also qualify for exemptions based on income limits or land size.
  • Payment Process:
    • Cess is typically collected along with the land revenue, and payment can be made at local revenue offices or online through the Karnataka government's revenue portal.
    • It is advisable to keep all payment receipts and land records updated to avoid disputes.

For specific queries regarding the amount of cess applicable to your farmland, it is recommended to consult the local revenue office or a legal expert specializing in agricultural law in Karnataka.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: