242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Civil Law / Question
Civil Law India · Just now · 733 views

My brother misused a power of attorney to sell my Panaji property; can I challenge it?

BH Asked by Bhavna Chauhan from India

Quick Answer

Yes, you can challenge the sale of your property that was conducted by your brother using a power of attorney (POA) if it was misused. To challenge the transaction, you may consider the following steps:Verify the Power of Attorney: Ensure that the POA granted to your brother was valid, and check for any limitations regarding property transactions.

Detailed Legal Analysis

Yes, you can challenge the sale of your property that was conducted by your brother using a power of attorney (POA) if it was misused.

To challenge the transaction, you may consider the following steps:

  • Verify the Power of Attorney: Ensure that the POA granted to your brother was valid, and check for any limitations regarding property transactions. If the POA was not executed properly or if it was revoked, you can argue that the sale is void under Section 202 of the Indian Contract Act, 1872.
  • Grounds for Challenge: Identify the grounds on which you can challenge the sale. Common grounds include:
    • Fraud or Misrepresentation: If your brother misrepresented facts or acted fraudulently while executing the sale.
    • Unauthorized Action: If the POA did not authorize him to sell the specific property or if it was beyond the powers granted.
    • Revocation of Authority: If you revoked the POA before the sale took place, the sale would be invalid under Section 201 of the Indian Contract Act, 1872.
  • File a Suit: You can file a civil suit for cancellation of the sale deed under Section 31 of the Specific Relief Act, 1963. The suit should ideally be filed in the court where the property is located, which in your case would be in Panaji.
  • Gather Evidence: Collect all relevant documents such as the original power of attorney, sale deed, and any communication with your brother regarding the property. This evidence will be vital in supporting your case.
  • Seek Legal Advice: It is advisable to consult with a lawyer who specializes in property law to assist you in filing the suit and representing you in court.

Additionally, if you believe that the sale was fraudulent, you can also file a criminal complaint under Section 420 of the Indian Penal Code (IPC) for cheating, if applicable.

In conclusion, you have the legal right to challenge the sale of your property if it was conducted without your consent or in violation of the powers granted through the POA.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 3, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: