My company in Agartala wants to give a loan to another company in which a director has interest; is this permissible under Section 186 of the Companies Act?
LA Asked by Lakshmi Menon from India
Quick Answer
Yes, your company in Agartala can give a loan to another company in which a director has an interest, but it must comply with the provisions of Section 186 of the Companies Act, 2013. Section 186 of the Companies Act regulates the granting of loans and guarantees by a company.
Detailed Legal Analysis
Yes, your company in Agartala can give a loan to another company in which a director has an interest, but it must comply with the provisions of Section 186 of the Companies Act, 2013.
Section 186 of the Companies Act regulates the granting of loans and guarantees by a company. Here are the key points and requirements to consider:
- Definition of Interest: Under Section 186(5), a director is considered to have an interest in a company if they hold, directly or indirectly, or are a member of the company, or if a relative of the director is a member of that company.
- Approval Requirement: Any loan to a company in which a director has an interest must be approved by the company's board of directors. The approval should be recorded in the minutes of the board meeting.
- Shareholder Approval: If the amount of the loan exceeds the prescribed limits (as defined in Section 186(2)), prior approval of the shareholders through a special resolution is required.
- Limits on Loans: The company can grant loans up to the limits specified under Section 186(2), which states that loans cannot exceed 60% of the paid-up share capital and free reserves, or 100% of the securities of the company, whichever is higher.
- Disclosure Requirements: It is necessary to disclose the nature of the interest of the director in the loan transaction in the financial statements of the company, ensuring transparency.
- Compliance with Other Laws: Ensure compliance with any other applicable laws, such as the Foreign Exchange Management Act (FEMA) if the loan is cross-border.
Furthermore, if the loan is made to a subsidiary or holding company, the provisions of the Companies Act may have different implications. It is advisable to consult a legal expert to navigate these regulations effectively and ensure compliance with all statutory requirements.
In conclusion, while it is permissible to grant loans to companies where directors have an interest, adherence to the detailed provisions of the Companies Act, especially Section 186, is crucial to avoid any legal repercussions.
Legal Provisions Referenced
Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.
Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.