My company in Jabalpur changed service conditions without certifying the standing orders, is this valid?
MA Asked by Madhuri Dixit from India
Quick Answer
The change of service conditions by your company in Jabalpur without certifying the standing orders is not valid under Indian labour law. According to the Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1946, every industrial establishment employing 100 or more workmen is required to prepare standing orders defining the conditions of employment, which must then be certified by the appropriate authori
Detailed Legal Analysis
The change of service conditions by your company in Jabalpur without certifying the standing orders is not valid under Indian labour law.
According to the Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1946, every industrial establishment employing 100 or more workmen is required to prepare standing orders defining the conditions of employment, which must then be certified by the appropriate authority. Here are the key points regarding this requirement:
- Applicability: The Act applies to industrial establishments with 100 or more employees. However, even establishments with fewer employees may be governed by standing orders if they choose to adopt them.
- Content of Standing Orders: The standing orders must cover various aspects such as classification of workmen, conditions of employment, rules for attendance, leave, and termination procedures.
- Certification: Standing orders must be submitted to the certifying officer for approval and certification. Changes to already certified standing orders must also follow the same process.
If your company has unilaterally changed service conditions without following this procedure, it may be in violation of the provisions laid out in the Act. Specifically, Section 3 of the Industrial Employment (Standing Orders) Act mandates that employers must define and communicate the service conditions clearly to employees through certified standing orders.
Additionally, under the Industrial Disputes Act, 1947, any change in service conditions without proper notice or agreement may lead to a dispute, which can be adjudicated by a labour court. Relevant provisions include:
- Section 9A: Prohibits employers from changing the conditions of service without prior notice to the workmen.
- Section 2(k): Defines 'industrial dispute' which includes disputes arising from changes in service conditions.
In conclusion, if your company has altered service conditions without certified standing orders, it is advisable to address this issue formally through the appropriate channels, such as raising a grievance with the management or approaching the labour commissioner in Jabalpur for further assistance. You may also consider seeking legal support to ensure your rights as an employee are protected.
Legal Provisions Referenced
Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.
Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.