My company in Jamshedpur wants to engage apprentices; what are the requirements under the Apprentices Act and what stipend must be paid?
RA Asked by Rajesh Verma from India
Quick Answer
To engage apprentices in Jamshedpur, your company must comply with the provisions laid out in the Apprentices Act, 1961, and its subsequent amendments.
Detailed Legal Analysis
To engage apprentices in Jamshedpur, your company must comply with the provisions laid out in the Apprentices Act, 1961, and its subsequent amendments. The Act outlines specific requirements regarding the engagement, training, and stipend for apprentices.
Here are the key requirements and stipulations regarding apprentices under the Apprentices Act, 1961:
- Eligibility Criteria for Apprentices:
- Must be a person who has completed at least 14 years of age.
- Must have the requisite educational qualifications as prescribed for the specific trade.
- Types of Apprentices:
- Trade Apprentices: Engaged in specific trades.
- Graduate and Technician Apprentices: Graduates or diploma holders in engineering or technology.
- Contract of Apprenticeship:
- A written contract must be executed between the employer and the apprentice.
- The contract should specify the period of apprenticeship, nature of work, and other relevant details as per Section 4 of the Act.
- Training Duration:
- The duration of the apprenticeship varies depending on the trade, generally ranging from six months to three years.
- Stipend Payment:
- The stipend must comply with the guidelines issued by the Central or State Government.
- For trade apprentices, the stipend is typically a percentage of the minimum wage applicable to the trade, which can be 70%-90% depending on the year of the apprenticeship.
- For graduate and technician apprentices, the stipend is generally set at a fixed amount, often around ₹15,000 to ₹20,000 per month, as per industry standards.
- Registration:
- Employers must register the apprenticeship and provide details to the National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) or the relevant State Apprenticeship Adviser.
In summary, engaging apprentices requires adherence to the stipulations set forth by the Apprentices Act, 1961, ensuring proper contracts, training, and stipend payments to foster skill development and compliance with legal mandates.
Legal Provisions Referenced
Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.
Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.