242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Labour Law / Question
Labour Law India · 28 days ago · 321 views

My employer in Ahmedabad did not give me notice pay while terminating me — can I claim it?

SM Asked by Smriti Dubey from India

Quick Answer

Yes, you can claim notice pay from your employer in Ahmedabad if you were terminated without receiving the requisite notice pay as per the terms of your employment contract and the applicable labour laws. What the law says In India, the rights regarding notice pay are primarily governed by the Industrial Disputes Act, 1947, and the Shops and Establishments Act of the respective state, such as the

Detailed Legal Analysis

Yes, you can claim notice pay from your employer in Ahmedabad if you were terminated without receiving the requisite notice pay as per the terms of your employment contract and the applicable labour laws.

What the law says

In India, the rights regarding notice pay are primarily governed by the Industrial Disputes Act, 1947, and the Shops and Establishments Act of the respective state, such as the Gujarat Shops and Establishments Act, 1948. According to Section 25F of the Industrial Disputes Act, an employee who is terminated is entitled to receive notice or pay in lieu of notice, unless the termination is due to misconduct. The Gujarat Shops and Establishments Act, 1948, mandates similar provisions regarding notice periods and payment.

Who can file or apply

Any employee who has been terminated without receiving the due notice pay can file a claim. This includes:

  • Permanent employees
  • Contractual employees, if their contract specifies notice pay
  • Employees under probation, depending on the terms of their employment

Documents required

To file a claim for notice pay, you will need to gather the following documents:

  • Copy of your employment contract
  • Termination letter or communication from the employer
  • Pay slips or salary statements
  • Any correspondence with the employer regarding the termination
  • Proof of employment (such as joining letter, ID card, etc.)

Procedure and timeline

The procedure to claim notice pay involves the following steps:

  1. Send a Legal Notice: Draft a legal notice to your employer, stating your claim for notice pay and requesting payment. This notice should be sent within 30 days of your termination.
  2. File a Complaint: If there is no response or resolution, you can file a complaint with the Labour Commissioner or the appropriate authority under the Gujarat Shops and Establishments Act, 1948.
  3. Conciliation Process: The Labour Commissioner will initiate a conciliation process to resolve the dispute. This process typically takes around 30-60 days.
  4. Adjudication: If conciliation fails, you can approach the appropriate Labour Court or Industrial Tribunal to file a formal complaint. The timeline for resolution in court can vary, but it generally takes several months to a few years.

What to do next

After understanding your rights and the procedure, you should consider the following steps:

  • Consult with a labour lawyer to understand your specific situation and get assistance in drafting the legal notice.
  • Keep all your documents organized and ready for submission to the authorities.
  • Be prepared for the possibility of a hearing if the matter escalates to a Labour Court or Tribunal.
  • Stay informed about your rights under the relevant labour laws to strengthen your claim.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 25F of the Industrial Disputes Act, an employee who is terminated is entitled to receive notice or pay in lieu of notice, unless the termination is due to misconduct

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: