242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Civil Law / Question
Civil Law India · Just now · 101 views

My father made a gift deed of his house in Rajkot to my brother can I challenge it

GE Asked by Geeta Nair from India

Quick Answer

Yes, you can challenge the gift deed made by your father to your brother, but it is important to understand the grounds on which such a challenge can be made. Under Indian law, specifically the Transfer of Property Act, 1882, a gift deed is a voluntary transfer of property without consideration.

Detailed Legal Analysis

Yes, you can challenge the gift deed made by your father to your brother, but it is important to understand the grounds on which such a challenge can be made.

Under Indian law, specifically the Transfer of Property Act, 1882, a gift deed is a voluntary transfer of property without consideration. However, certain conditions and legal grounds may allow you to contest the validity of the gift deed. Here are the key points to consider:

  • Capacity to Gift: Ensure that your father had the legal capacity to make a gift. Under Section 122 of the Transfer of Property Act, 1882, the donor must be of sound mind and not disqualified by law.
  • Free Will: A gift deed must be executed voluntarily. If you can prove that your father was coerced, unduly influenced, or misled into making the gift, you might have grounds to challenge it. Refer to the Indian Contract Act, 1872, Section 15, which deals with coercion and undue influence.
  • Consideration of Revocation: According to Section 126 of the Transfer of Property Act, a gift can be revoked if the donor is in a position to revoke it and has not made the gift absolute. If your father has given the house subject to conditions that have not been fulfilled, this may be a basis for challenge.
  • Fraud or Misrepresentation: If there was any fraud or misrepresentation involved in executing the gift deed, you can challenge its validity under the Indian Contract Act, 1872, specifically Sections 17 and 18.
  • Legal Heir Rights: As a legal heir, you may also challenge the gift deed on the grounds that it was made in violation of the rights of other heirs. Under the Hindu Succession Act, 1956, if the property is ancestral, the father cannot gift it away without consent from other heirs.
  • Time Limit for Filing a Suit: Be aware of the limitation period for filing a suit to challenge the gift deed, which is typically three years from the date of knowledge of the deed under the Limitation Act, 1963.

To initiate a challenge, you will need to file a suit in the civil court of Rajkot, presenting your case with the necessary evidence and documentation. Consulting with a legal professional who specializes in property law is advisable to navigate the complexities of such a case effectively.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 3, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: