242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Civil Law / Question
Civil Law India · Just now · 477 views

What entertainment tax applies to a movie ticket in Hyderabad?

GA Asked by Gayatri Rao from India

Quick Answer

The entertainment tax applicable to a movie ticket in Hyderabad is primarily governed by the Andhra Pradesh Entertainment Tax Act, 1939 and the rules framed thereunder.

Detailed Legal Analysis

The entertainment tax applicable to a movie ticket in Hyderabad is primarily governed by the Andhra Pradesh Entertainment Tax Act, 1939 and the rules framed thereunder. As of the latest updates, the entertainment tax on movie tickets varies based on the ticket pricing and classification of the cinema hall.

Here are the key points regarding the entertainment tax on movie tickets in Hyderabad:

  • Tax Rates:
    • The entertainment tax is generally levied at a rate of 14% on the gross amount charged for a movie ticket.
    • For digital cinema and multiplexes, a higher rate may apply, which can go up to 20% depending on the ticket price.
  • Exemptions:
    • Films certified by the Central Board of Film Certification (CBFC) may receive exemptions under certain conditions.
    • Special shows, such as charity screenings, may also qualify for tax exemptions upon approval from the State Government.
  • Compliance Requirements:
    • Cinema operators are required to register under the Andhra Pradesh Entertainment Tax Act, 1939.
    • They must submit monthly returns detailing the total number of tickets sold and the entertainment tax collected.
    • Payment of the tax must be made within the due date as specified by the state authorities to avoid penalties.
  • Relevant Legal Provisions:
    • Andhra Pradesh Entertainment Tax Act, 1939, particularly Sections 3 and 4, outline the imposition of entertainment tax.
    • The rules for assessment and collection of the tax are further detailed in the Andhra Pradesh Entertainment Tax Rules, 1970.

In addition to the entertainment tax, the Goods and Services Tax (GST) may also apply to movie tickets, which is currently set at 18%. This is important for consumers to note as it is an additional charge on top of the entertainment tax.

Overall, it is essential for both cinema operators and consumers to be aware of these tax structures to ensure compliance and understanding of the final ticket pricing.

Legal Provisions Referenced

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 4, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: