242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Property Law / Question
Property Law India · 3 days ago · 3 views

What is the limitation period for a gift deed for senior citizens?

LA Asked by LawPucho Legal Team from India

Quick Answer

The limitation period for a gift deed in India is generally governed by the Limitation Act, 1963. For a gift deed, the limitation period is 12 years from the date of execution of the deed.

Detailed Legal Analysis

The limitation period for a gift deed in India is generally governed by the Limitation Act, 1963. For a gift deed, the limitation period is 12 years from the date of execution of the deed.

What the law says

According to the Limitation Act, 1963, Section 58, the limitation period for filing a suit for recovery of possession of immovable property or to enforce a right arising out of a gift deed is 12 years. This applies uniformly, regardless of the age of the parties involved, including senior citizens.

Implications for Senior Citizens

While the limitation period is the same, senior citizens may have certain advantages or considerations under various laws, such as the Maintenance and Welfare of Parents and Senior Citizens Act, 2007. This Act ensures that senior citizens can seek maintenance from their children or heirs, but it does not change the limitation period for property-related matters.

What you can do

  • If you are a senior citizen and wish to execute a gift deed, ensure that it is properly registered to avoid future disputes.
  • Consult with a legal expert to understand your rights and the implications of the deed.
  • Keep records of all transactions and communications related to the gift deed.

Timeline and forum

If you believe that your rights under a gift deed have been violated, you must file a suit within 12 years of the execution of the deed. The appropriate forum for such a suit would typically be the civil court having jurisdiction over the property in question.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 58

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: