242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Labour Law / Question
Labour Law India · 2 days ago · 3 views

What is the limitation period for gratuity as per the latest legislation?

LA Asked by LawPucho Legal Team from India

Quick Answer

The limitation period for claiming gratuity under Indian law is 5 years from the date it becomes payable.

Detailed Legal Analysis

The limitation period for claiming gratuity under Indian law is 5 years from the date it becomes payable.

What the law says

The Payment of Gratuity Act, 1972 governs the payment of gratuity to employees in India. According to Section 4 of the Act, an employee is entitled to gratuity upon termination of employment after a minimum of five years of continuous service. The amount of gratuity is calculated based on the last drawn salary and the number of years of service.

Limitation Period

As per the Act, the limitation period for filing a claim for gratuity is specified under Section 7(3). An employee must make the application for gratuity payment to the employer within 30 days from the date it becomes due. If the employer fails to pay the gratuity, the employee can approach the controlling authority under the Act.

Steps to Claim Gratuity

  • The employee must submit a written application for gratuity to the employer within 30 days of the gratuity becoming payable.
  • If the employer does not respond or denies the claim, the employee can approach the controlling authority.
  • The application to the controlling authority must be made within 5 years from the date the gratuity was due.

Conclusion

It is crucial for employees to be aware of this limitation period to ensure their rights are protected under the Payment of Gratuity Act, 1972. Timely action can prevent loss of entitlement to gratuity payments.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 4 of the Act, an employee is entitled to gratuity upon termination of employment after a minimum of five years of continuous service; Section 7

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: