242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Property Law / Question
Property Law India · 3 days ago · 3 views

What is the limitation period for a sale deed without going to court?

LA Asked by LawPucho Legal Team from India

Quick Answer

The limitation period for a sale deed without going to court in India is generally 12 years from the date of execution of the deed.

Detailed Legal Analysis

The limitation period for a sale deed without going to court in India is generally 12 years from the date of execution of the deed.

What the law says

According to the Limitation Act, 1963, the limitation period for filing a suit for recovery of possession of immovable property based on a sale deed is 12 years under Section 58. This period starts from the date when the sale deed is executed and the possession is transferred to the buyer.

Key Points

  • The sale deed must be registered to ensure its validity and enforceability.
  • The limitation period is applicable to suits for specific performance of the contract as well.
  • If the buyer is in possession of the property, the limitation period for the seller to reclaim possession is also 12 years.

What you can do

If you are a buyer and have a sale deed, ensure that it is registered to protect your rights. If you are facing issues regarding possession or any disputes arising from the sale deed, it is advisable to consult a lawyer to understand your options.

Timeline and forum

To initiate a suit for any disputes related to the sale deed, you must do so within the 12-year limitation period in the appropriate civil court. The timeline for resolution can vary based on the complexity of the case and the court's schedule, but it generally takes several months to years depending on various factors.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 58

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: