242,369+ questions
↑↓ navigate ↵ select esc close
Home / Cyber Law / Question
Cyber Law India · 3 days ago · 4 views

What is the punishment for social media hacking after the recent amendments?

LA Asked by LawPucho Legal Team from India

Quick Answer

The punishment for social media hacking in India can be quite severe, especially after recent amendments to the law.

Detailed Legal Analysis

The punishment for social media hacking in India can be quite severe, especially after recent amendments to the law.

What the law says

Under the Information Technology Act, 2000, hacking is addressed in Section 66. The law defines hacking as unauthorized access to computer systems or networks, which includes social media accounts.

Penalties for hacking

According to Section 66 of the IT Act, the penalties for hacking can include:

  • Imprisonment for a term that may extend to three years.
  • A fine that may extend to five lakh rupees.
  • Or both imprisonment and fine.

Recent amendments

Recent amendments to the IT Act have made provisions stricter, particularly focusing on the protection of data and privacy. This includes harsher penalties for repeat offenders and those who cause significant harm through hacking activities.

What you can do

If you are a victim of social media hacking, you can take the following steps:

  • Report the incident to the social media platform.
  • File a First Information Report (FIR) with the local police.
  • Consider seeking legal advice for further action against the hacker.

It is crucial to act swiftly to mitigate any potential damage and to help law enforcement track down the perpetrator.

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Legal Provisions Referenced

Section 66; Section 66 of the IT Act, the penalties for hacking can include

Verify the current statutory text at India Code (the official repository of Indian legislation) or the Legislative Department. This answer is general legal information, not advice on your specific matter.

Last updated: October 30, 2026 AI-assisted answer

Disclaimer: AI-generated for educational purposes only. Does not constitute legal advice. Consult a qualified practitioner.

Share: